POTEK DELA V NEFROLOŠKI AMBULANTI

Spoštovani bolnik/bolnica!

Ker želimo, da se v naši ambulanti dobro počutite smo pripravili kratke napotke in navodila o poteku dela v nefrološki ambulanti. Prosimo, da si vzamete nekaj minut časa in preberete spodnja navodila.

Naprošamo vas, da na pregled prinesite izvide vseh do sedaj opravljenih preiskav: laboratorijske preiskave, slikovne preiskave – UZ, CT ali RTG slike in izvide drugih specialistov. S seboj imejte točen seznam zdravil, ki jih redno jemljete in kartico zdravstvenega zavarovanja.

Po prihodu v ambulanto vam bo medicinska sestra izmerila krvni tlak na obeh rokah, telesno težo, telesno višino in obseg pasu.

Sledi pregled, kjer Vas bo zdravnica povprašala o vseh vaših predhodnih zdravljenjih in kroničnih boleznih ter o vaših aktualnih težavah, zaradi katerih so Vas napotili v nefrološko ambulanto. Nato bo zdravnica opravila še telesni pregled in po potrebi dodatno ultrazvočno diagnostiko.

Po pregledu sledi odvzem krvi in urina za preiskave, ki jih je predvidela zdravnica. Pri odvzemu krvi smo pri ledvičnih bolnikih še posebej pozorni na čuvanje žil na obeh rokah, zato, če je le mogoče, zbodemo za odvzem krvi žile na dlani in ne višje od zapestja. Ker je urin ključen za preiskave ledvičnega delovanja, zato je zelo pomembno, da ga pravilno oddate. Navodila vam bo podala medicinska sestra, zapisana pa so tudi v WC-ju. Če vas ne sili na vodo ali ste ravno pred prihodom izpraznili sečni mehur, popijte 2-5 dl vode in ko Vas bo dovolj sililo na vodo oddajte seč.

Po odvzetih laboratorijskih preiskavah, ste zaključili ambulantni pregled v nefrološki ambulanti. Čez približno 1 teden boste po pošti, na Vaš naslov, prejeli izvide opravljenih preiskav z mnenjem  in navodili nefrologinje, ki Vas je pregledala.

Navodila pripravila: Maja Martinuč Bergoč, dr.med.,spec. nefrologije